Sætter man sine fødder på Tilst Teglværk i dag, vil der ikke være meget andet tilbage end forestillingen om hvad der engang foregik på stedet.
Måske ville man kunne ane lugten af røg fra den store skorsten eller lyden af dampfløjten der lyder morgen, middag og til fyraften.
Foto: Arkiv.dk / Teglværksarbejdere ca. 1910
Tilst Teglværk var noget af det første industri på egnen og kan dateres helt tilbage til 1883. Her kan man i en beretning for Årslev Teglværk, læse hvordan det blev besluttet at opføre et teglværk på True Nørremark i Tilst.
I Årslev var der nemlig begyndt at være spor af sand i leret, og i Tilst fandt man ler af god kvalitet. Derudover var der en gård i nærheden der brændte sten i ovn.
Foto: Arkiv.dk / Luftfoto af Tilst Teglværk 1994
I 1884 begyndte man at opføre Tilst Teglværk. Det var dog først i 1888, at man så det store teglværk blive opført og sammen med dette kom også skorstenen og bestyrerboligen.
Det gik strygende for teglværket der fra 1905 til 1906 oplevede en stigning i salget. Hvor de i 1905 solgte omtrent 5 millioner stk. teglsten, solgte de året efter 6 millioner stk. teglsten.
Foto: Arkiv.dk / Teglværksarbejdere i 1954
Men hverdagen var ikke just en dans på roser. I 1944 befandt teglværket sig i en uheldig situation. Her brændte teglværket nemlig til grunden, hvor man efterfølgende måtte tage en vigtig beslutning.
Lergravene var godt og vel tømte og man måtte nu tage en beslutning om hvorvidt man skulle modernisere eller flytte teglværket.
Foto: Arkiv.dk / Avisudklip fra Aarhus Stiftidende 5. juni 1982 omhandlende nedlukning af diverse teglværk (inkl. Tilst Teglværk)
I Grundfør godt 10 km fra det nedbrændte teglværk blev et nyt teglværk opført. Men ikke nok med det blev modernisering af det gamle teglværk i Tilst tilmed udført.
I 1981 ophørte produktionen på Tilst Teglværk. I 1983 blev der officielt lukket og slukket for teglværket, og en æra var hermed forbi.