Ny teknologi skal bringe os tættere på målet om et bæredygtigt samfund, og det er virksomheden SkyTEM Survey ApS i Lisbjerg ved Aarhus et rigtig godt eksempel på.
Med virksomhedens forskningsbaseret teknologi kan man finde frem til jordens skjulte skatte uden at grave.
Virksomheden har udviklet en løsning, der sætter os i stand til at kortlægge jordens grundvandsressourcer og vigtige mineraler, som skal bruges i den grønne omstilling, fra helikoptere og droner – helt ned i 500 meters dybde under jordskorpen uden at tage så meget som et spadestik.
Teknologien er nu på vej ud på globalt plan. I dag blev virksomheden tildelt DI’s eftertragtede Initiativpris.
- Det er en stor glæde for mig at overrække erhvervslivets Oscar til en virksomhed, som trods megen usikkerhed i verden er i stand til at skabe nyt, der ovenikøbet gavner den grønne omstilling. Det er godt gået, og det fortjener i den grad at blive belønnet på fornemmeste vis, sagde vicedirektør Kim Haggren, Dansk Industri.
Ved at flyve i helikopter henover et landskab med det udstyr, SkyTEM oprindeligt har udviklet i samarbejde med forskere på Aarhus Universitet, kan grundvandsmængder måles ganske præcist ned i 500 meters dybde – uden at det er nødvendigt at grave i jorden. Dermed kan vandressourcer hurtigt og effektivt lokaliseres. Det samme gælder mineraler og andre geofysiske forhold.
- Det er en meget stor glæde for os at vinde DI’s Initiativpris 2023. Det betyder, at der bliver rigtig meget positiv opmærksomhed på vores teknologi, så vi er rigtig stolte over prisen, og at vi vinder den i stærkt felt af nominerede, siger CEO Flemming Effersøe, SkyTEM Survey.
DI’s initiativpris er en hyldest til små og mellemstore virksomheder. I 2023 var der et særligt fokus på at belønne virksomheder, som har skabt et stærkt grundlag for vækst ved at tænke innovativt og skabe nye bæredygtige løsninger - i en verden præget af forandring og usikkerhed med stigende materialepriser, usikre globale forsyningskæder og mangel på medarbejdere. –
Vi er bevidste om, at den innovation vi laver, skal bruges til bæredygtige løsninger, således at vi kan løse nogle af de udfordringer, kloden har med vandforsyning, klima og det at kunne anlægge veje og broer på de rigtige steder, så man også kan få fat i de mineraler, som f.eks. kobber, nikkel og andre mineraler, som vi skal bruge til den grønne omstilling, siger Flemming Effersøe.
De øvrige nominerede til prisen var Boxen Emballage A/S i Nørresundby og Skovgaard Energy A/S i Lemvig. Med prisen følger et kunstværk, skabt af Trine Drivsholm fra Ebeltoft.